Falles | La Vall d'uixo

Falles

Per fer una breu història de les Falles a la Vall d'Uixó hem de retrocedir a l'any 1982, any en què es va plantar el primer monument faller en la Plaça Buenavista. Es va formar la primera Falla com una associació o agrupació veïnal i cultural. Va anar un grup de veïns anomenats "Pepes" (La majoria es deia José o Pepe) els que de manera improvisada van formar la primera associació fallera de la Vall d'Uixó. I va anar el primer pas d'aquesta tradició tan valenciana. Aquell primer monument se li va donar el nom de Falla "Pensat i Fet".

L'any 1987 es va constituir la segona comissió fallera de la Vall d'Uixó, la Falla "L'Ambient", nom proposat perquè se situava en una zona urbanística de nova creació, on estava tot "l'ambient" de tendes, bars i zones d'oci de la ciutat.

L'any 1991 es van plantar per primera vegada a la Vall d'Uixó, les ja tradicionals Creus de maig. Això sí, creus de maig referents al món faller, perquè abans de l'any 1936 ja es plantaven creus a la ciutat, però no eren les comissions falleres les encarregades d'això. Van ser les Falles "Pensat i Fet" i "L'Ambient" les que van iniciar aquesta tradició, recordant d'aquesta manera que el març següent, en aquest mateix lloc on hi havia una creu, es tornaria a plantar un monument faller.

Les dues Falles van ser convivint, encara que no va ser fins a l'any 1994 quan es va formar una nova comissió de falla, la Falla "La que Faltava", que va plantar el seu primer monument l'any 1995. La Falla "La que Faltava" era la tercera comissió fallera de la ciutat, i com el seu nom indica, era "la que faltava" perquè es pogués constituir una Junta Local Fallera en Vall d’Uixó.
 

Posteriorment en 1994, es va formar la Falla "Els Llimeres", el nucli de la qual es va formar al barri antic de Vall d’Uixó que porta el mateix nom. Com van fer els components de la Falla "La que Faltava", els veïns dels Llimeres també van plantar el seu primer monument faller l'any 1995.
 

L'any 1995 va néixer la Falla "Sud-Oest", situada en l'avinguda del mateix nom. La Falla "Sud-oest" va plantar monument faller l'any 1996.

Des de l'any 1995 es venien mantenint diverses converses i contactes per intentar formar una comissió gestora que donés pas a una futura Junta Local Fallera, perquè coordinés els diversos actes com l'Ofrena de flors, la Visita Mútua, o els actes esportius, per citar algunes de les activitats que es realitzen durant la setmana fallera

No seria fins a l'any 1996 quan es va formar definitivament la Junta Local Fallera, tenint com a president honorífic en aquells dies l´alcalde Vicente Aparici Moya, i com a president a José Benet Galindo i sent Fallera Major Infantil, la nena Clara Marquès Segarra i Fallera Major la senyoreta Paqui Das Gozalvo

Així queda configurat el món faller de Vall de Uxó durant 8 anys, fins que en 2004 naix la sisena comissió fallera de la ciutat, la falla "Corts Valencianes - Polígon III". És l'any 2005 quan planten el seu primer monument en una zona en auge anomenada Polígon III, sent l'única falla el monument de la qual guanya l'1er premi de falles majors sent la seva primera "plantà".

 

Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Site developed with Drupal